El sabadiegu ye unu de los embutíos más característicos del conceyu asturianu de Noreña. Ye unu amiestu ente chorizu y morciella. L’orixe del sabadiegu remóntase a va dellos sieglos. Tiense constancia yá nel sieglu XVIII cuando Alonso Marcos de Llanes Argüelles, obispu de Segovia y arzobispu de Sevilla, cristianizó esti embutíu col beneplácitu del rei Carlos III.
Pa facelos utilizábase la carne de peor calidá, la que taba mas ensangrecío, la durez, la corada…
Los sos ingredientes son: carne de gochu, cebolla, sangre de gochu, pimentón y ayu.
La so preparación ye igual que pa los chorizos. Si tenemos una parrilla de lleña ye una bona forma de desengrasalos y de que se turren pel esterior.
Podemos facer les siguientes recetes con sabadiegu:
Cachopu de sabadiegu
Croquetes de sabadiegu
Cebolles rellenes de sabadiegu
Acompañamientu en fabaes, grabanzos o llenteyes
Sabadiegu con manes de gochu

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